Viikko Lempeä 75 Haasteen parissa

Viikko on kulunut siitä, kun aloitin Lempeän 75 Haasteen, ja olen jo huomannut muutamia positiivisia muutoksia itsessäni. Tässä on lyhyt yhteenveto kokemuksistani tähän mennessä:

Lukemalla hyvinvointia

Valitsin kirjaksi ”Hyvinvointia vaihdevuosiin – Terveyttä ja energiaa oikealla ravinnolla”, koska aloitin kirjan lukemisen jo ennen haastetta. Kirja on tarjonnut minulle syvällistä tietoa siitä, miten ravinto vaikuttaa hyvinvointiimme vaihdevuosien aikana. Tämän lisäksi lukeminen on tuonut monia muita hyötyjä mielelleni. Kirjasta löytyy paljon tietoa vaihdevuosiin liittyen. Tästä syystä kirjoitin kirjaan liittyen myös oman artikkelin naisten seksuaaliseen terveyteen liittyen asiasta, josta en ole kuullut puhuttavan paljoa.

Lukeminen on paitsi tapa oppia uutta, myös keino rentoutua ja paeta hetkeksi arjen kiireistä. Se auttaa keskittymään, parantaa muistia ja stimuloi aivoja. Vaihdevuosien aikana, kun elämässä on monia muutoksia ja uusia kokemuksia, lukeminen voi olla ihana tapa pitää aivot virkeinä ja aktiivisina. Tarinat ja tietokirjallisuus voivat tarjota inspiraatiota, ymmärrystä ja lohtua. Lukeminen avaa uusia näkökulmia, auttaa ymmärtämään itseämme paremmin ja tarjoaa voimavaroja elämän eri vaiheisiin.

Liikkeellä kotona ja ulkona

Viikon aikana olen löytänyt itseni usein satulasta, kun olen polkenut pyörälläni pitkin maaseudun teitä ja metsäpolkuja. Pyöräily on ollut ihanaa aikaa itselleni, ja olen nauttinut jokaisesta hetkestä, kun olen tuntenut tuulen kasvoillani ja kuunnellut lintujen laulua. Se on ollut kuin pieni seikkailu joka päivä ihaillen samalla alati muuttuvaa taideteosta nimeltä luonto.

Pilates on ollut toinen suosikkini. Olen aloittanut aamuni lyhyellä pilatesharjoituksella, joka on auttanut minua heräämään ja valmistautumaan päivään. Se on ollut kuin hiljainen hetki itselleni ennen päivän kiireitä.

Ja sitten on ollut puutarhani. Olen viettänyt tunteja ulkona, leikannut nurmikkoa, hoitanut hyötypuutarhaani ja nauttinut auringosta. Puutarhatyö on ollut kuin meditaatiota minulle. Se on antanut minulle mahdollisuuden unohtaa hetkeksi arjen kiireet ja keskittyä vain luontoon ympärilläni.
Viikon jälkeen voin sanoa, että säännöllinen liikunta on todella tehnyt ihmeitä mielelleni ja keholleni. Se on antanut minulle energiaa, auttanut minua rentoutumaan ja tuonut iloa jokaiseen päivääni. Olen niin kiitollinen, että päätin ottaa tämän haasteen vastaan ja tehdä liikunnasta osan päivittäistä rutiiniani.

Makumatka Välimerelle

Viikon aikana olen todella keskittynyt kuuntelemaan kehoani ja antamaan sille sitä, mitä se tarvitsee. Olen huomannut, että kun syön säännöllisesti ja valitsen ravitsevia aineksia, tunnen itseni energisemmäksi ja virkeämmäksi.

Olen rakastunut Välimeren ruokavalioon. Se on tuonut väriä ja makua lautaselleni. Olen nauttinut tuoreista salaateista, joissa on tomaattia, kurkkua ja lampaan ja vuohen fetaa, ja olen kokeillut uusia reseptejä, kuten kikherne-salaattia. Joka kerta kun olen syönyt, olen tuntenut, että teen hyvää keholleni.

Mutta ”Syö hyvin” ei ole ollut vain ruoasta. Se on ollut myös hetkistä, kun olen istunut terassillani aamiaisen kanssa, nauttinut auringonpaisteesta ja kuunnellut lintujen laulua. Se on ollut naurua ystävien kanssa illallisella ja iloa siitä, että olen löytänyt uusia makuja ja reseptejä.

Välimerellinen kikherne-salaatti

Ainekset:

 • 1/3 purkki kikherneitä, huuhdeltuna ja valutettuna
 • 1 tomaatti, puolitettuna
 • mustia tai vihreitä oliiveja
 • 1/2 kurkku, kuutioituna
 • iso kourallinen tuoretta pinaattia
 • 1/2 keltainen paprika paloiksi leikattuna
 • 1-2 persikkaa tuoreena tai säilöttyä
 • 2 rkl kylmäpuristettua extra virgin oliiviöljyä
 • 1 rkl sitruunamehua
 • Tuoretta tilliä maun mukaan

Valmistus:

 1. Sekoita kaikki ainekset isossa kulhossa.
 2. Mausta oliiviöljyllä, sitruunamehulla ja tillillä.
 3. Tarjoile heti tai anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

Vaihdevuodet ovat aikaa, jolloin meidän on tärkeää kuunnella itseämme ja huolehtia hyvinvoinnistamme. Lempeä 75 Haaste on antanut minulle rakenteen ja tuen, mutta samalla vapauden mukauttaa haastetta omiin tarpeisiini. Olen oppinut, että pienillä muutoksilla voi olla suuri vaikutus hyvinvointiimme. Toivon, että myös sinä löydät voimaa ja inspiraatiota haasteesta ja otat askeleen kohti parempaa hyvinvointia vaihdevuosien aikana.