Vaihdevuodet? Minullako?

Tämä artikkeli on sinulle, joka pohdit johtuvatko oireesi vaihdevuosista vai voiko kyseessä olla jokin muu.

Olet ehkä huomannut muutoksia kehossasi ja mielialassasi, ja kaipaat selkeyttä sekä tukea matkallasi. Tässä elämänvaiheessa on tärkeää tulla kuulluksi ja ymmärretyksi, jotta löydät juuri sinulle sopivat ratkaisut hyvinvointisi tueksi – olipa kyse sitten luonnollisista hoitokeinoista tai muista vaihtoehdoista.

Vaihdevuosioireita voi tulla tänä päivänä jo melko nuorille, mikä voi hämätä myös kokeneita lääkäreitä. Tärkeintä olisi AINA vaihdevuosia epäillessä mitata estrogeenitasot.

Vaihdevuosien fyysiset oireet

  • Kuukautiskierron muutokset: Kuukautiset voivat muuttua epäsäännöllisiksi, kevyemmiksi tai raskaammiksi ennen niiden loppumista.
  • Kuumat aallot: Äkilliset lämmöntunteet, jotka voivat levitä ylävartaloon ja kasvoihin, aiheuttaen hikoilua ja punoitusta.
  • Yöhikoilu: Voimakas hikoilu öisin, joka voi häiritä unta.
  • Vaginan kuivuus: Emättimen limakalvojen oheneminen ja kuivuminen, mikä voi johtaa epämukavuuteen ja kipuun yhdynnän aikana.
  • Painonnousu: Monet naiset huomaavat, että paino alkaa kertyä helpommin, erityisesti vyötärön alueelle.
  • Ihon ja hiusten muutokset: Iho voi muuttua kuivemmaksi, ja hiukset voivat ohentua tai menettää kiiltoaan.
  • Univaikeudet: Vaikeudet nukahtaa tai pysyä unessa, osittain kuumien aaltojen ja yöhikoilun takia.
  • Päänsäryt: Joillakin naisilla voi olla enemmän päänsärkyjä tai migreeniä.
  • Sydämentykytys: Sydämen sykkeen äkilliset muutokset, jotka voivat tuntua epämiellyttäviltä.
  • Lihas- ja nivelkivut: Jotkut naiset kokevat nivelten jäykkyyttä ja kipua.
  • Virtsatieongelmat: Lisääntynyt virtsaamistarve, virtsan karkailu tai virtsatieinfektiot voivat olla yleisempiä.
  • Väsymys: Väsymys ja energian puutteen tuntu.

Vaihdevuosien psyykkiset ja emotionaaliset oireet

  • Mielialanvaihtelut: Voimakkaat tunteet, jotka voivat vaihdella äärimmäisestä ilosta suruun ja ärtyneisyyteen.
  • Masennus: Jotkut naiset voivat kokea masentuneisuutta tai alakuloisuutta.
  • Ahdistus: Ahdistuksen tunne tai hermostuneisuus voi lisääntyä.
  • Muistin ja keskittymisen heikkeneminen: Vaikeudet muistaa asioita tai keskittyä voivat olla osa vaihdevuosien oireita.
  • Libidon lasku: Seksuaalinen halukkuus voi vähentyä, mikä voi johtua sekä fyysisistä että emotionaalisista tekijöistä.
  • Ärtyneisyys ja kärsimättömyys: Pienet asiat voivat ärsyttää enemmän kuin ennen.

Milloin lääkäriin?

Vaihdevuodet eivät ole yksinomaan ikään liittyvä tilastollinen tosiasia, voisi sanoa, että ne ovat henkilökohtainen kokemus, joka alkaa eri ikäisenä eri naisilla. Yleisesti ottaen, vaihdevuodet alkavat naisilla noin 45–55 vuoden iässä, mutta tänä päivänä on yhä tavallisempaa, että oireet voivat alkaa jo aiemmin, jopa nelikymppisenä. Toisilla taas vaihdevuodet voivat viivästyä viisikymppisten loppupuolelle. Tämä tarkoittaa, että saatat huomata muutoksia kehossasi tai mielialassasi jo paljon ennen kuin odotit.

Mutta mistä tiedät, että on aika mennä lääkäriin? Jos koet fyysisiä tai emotionaalisia muutoksia, jotka herättävät kysymyksiä tai huolta, on aina hyvä idea hakeutua ammattilaisen puheille. Jos huomaat oireita, kuten epäsäännölliset kuukautiset, kuumat aallot, univaikeudet, mielialanvaihtelut tai libidoon liittyviä muutoksia, voi olla aika keskustella lääkärisi kanssa.

Kun menet lääkäriin, haluat varmistaa, että sinut otetaan vakavasti. Tätä kirjoittaessani olen lukenut useita hämmästelyjä siitä, miten nuorehkot naiset eivät ole saaneet asiallista kohtelua lääkäriltään, eikä heidän vaihdevuosiepäilyjään ole otettu vakavasti.

Huomioithan, että jos lääkäri ei ole perehtynyt esivaihdevuosioireisiin, hän ei niitä välttämättä tunnista. Kyse ei ole vain siitä, että saat vastauksia kysymyksiisi, vaan myös siitä, että saat oikeanlaista tukea. 

Tässä on muutama käytännön vinkki, joiden avulla voit varmistaa, että saat tarvitsemiasi neuvoja ja että toiveesi huomioidaan:

  1. Kirjaa ylös oireesi, ajatuksesi ja kaikki, mitä haluat tuoda esille lääkärin vastaanotolla. Tämä auttaa sinua selventämään, mitä haluat kysyä ja varmistaa, ettei mitään tärkeää jää sanomatta.
  2. Sinä tunnet kehosi parhaiten. Jos jokin ei tunnu oikealta, älä pelkää tuoda sitä esille. Sinun intuitiosi on voimakas työkalu, ja lääkärin tehtävä on kuunnella sinua.
  3. Jos jokin ei ole selvää, kysy lisää. Sinun ei tarvitse hyväksyä vastausta, joka ei tyydytä sinua. On myös täysin hyväksyttävää pyytää toisen lääkärin mielipidettä, jos tunnet, että ensimmäinen kohtaaminen ei vastaa tarpeitasi.

 

Pyydä tarvittaessa, että sinulta mitataan estrogeenitasot.