liikunta vaihdevuodet

Vaihdevuodet ja liikunta – Seikkailu uusille urille

Sinä siellä, sinä kestävyyskuningatar, kuntosalin valloittaja tai joogan jumalatar! Olet tottunut hikoilemaan, liikkumaan ja rikkomaan ennätyksiä. Mutta nyt kun olet astumassa vaihdevuosien kiehtovaan maailmaan, saatat miettiä: ’Mitä nyt? Pitääkö minun muuttaa tapaani liikkua? Voinko yhä parantaa suoritustani? Pitäisikö minun kokeilla jotain uutta?’ Tämä artikkeli on juuri sinulle, sinä ihmeellinen, liikunnallisesti kokenut nainen! Lue eteenpäin, sillä olemme valmiita tutkimusmatkaan vaihdevuosien viidakossa – yhdessä selviämme uusille urille liikuntaseikkailussa. Hyppää mukaan – tämä on yksi seikkailu, joka ei vaadi hikeä (ellei sitten halua)!

Mikä on muuttunut? Ymmärrä kehosi uusi rytmi

Vaihdevuodet ovat monen muutoksen aikaa, ja se vaikuttaa myös liikuntaan. Saatat huomata, että kehosi tarvitsee enemmän aikaa palautumiseen tai että lihasmassasi on hankalampi ylläpitää. Tämä on täysin normaalia ja kuuluu elämänmuutokseen. Ole armollinen itsellesi ja anna kehollesi aikaa tottua muutoksiin. Tämä ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi luovuttaa – päinvastoin! On aika sopeutua ja mukauttaa treenirutiinisi uuteen elämänvaiheeseen.

Voimaharjoittelu on avain

Nyt kun lihasmassasi tarvitsee hieman enemmän huomiota, voimaharjoittelu tulee kuvioihin mukaan kuin super sankari! Voimaharjoittelu on loistava tapa ylläpitää lihasmassaa ja se voi jopa auttaa lievittämään joitakin vaihdevuosien oireita. Kokeile uusia voimaharjoittelurutiineja, ehkä jopa niitä, jotka olit ennen sivuuttanut. Muista, että voimaharjoittelussa on kyse laadusta, ei määrästä. Ei tarvitse nostaa suurimpia painoja, vaan tärkeintä on tehdä harjoitteet oikein ja keskittyä lihastyöhön.

Esimerkki voimaharjoittelurutiinista

Jos olet aiemmin keskittynyt esimerkiksi juoksuun tai muihin kestävyyslajeihin, voimaharjoittelu voi tuntua vierailta alueilta. Seuraavassa esimerkki voimaharjoittelurutiinista, joka sopii erityisesti vaihdevuosien aikana:

 1. Alkulämmittely: Käytä ensin noin 10 minuuttia kevyen aerobisen liikunnan, kuten reippaan kävelyn, pyöräilyn tai soutulaitteessa soutamiseen, jotta lihaksesi lämpenevät ja valmistautuvat tulevaan harjoitukseen.
 2. Voimaharjoittelu:
  • Kyykky: Kyykky on erinomainen harjoitus, joka kohdistuu erityisesti alavartalon lihaksiin. Voit aloittaa ilman painoja ja lisätä painoja, kun olet saanut tekniikan hallintaan. Tee 3 sarjaa, joissa on 10-15 toistoa.
  • Penkkipunnerrus tai punnerrukset: Tämä harjoitus kohdistuu erityisesti ylävartalon lihaksiin. Aloita pienillä painoilla tai omalla kehonpainolla (punnerrukset) ja lisää painoja, kun tunnet olosi mukavaksi. Tee 3 sarjaa, joissa on 10-15 toistoa.
  • Hauiskääntö: Tämä harjoitus kohdistuu erityisesti hauislihaksiin. Aloita pienillä painoilla ja lisää painoja, kun tunnet olosi mukavaksi. Tee 3 sarjaa, joissa on 10-15 toistoa.
  • Vatsalihasliikkeet: Tee erilaisia vatsalihasliikkeitä, kuten vatsarutistuksia, lankkua tai jalkojen nostoja. Tee 3 sarjaa, joissa on 10-15 toistoa.
 3. Loppujäähdyttely: Käytä viimeiset 10 minuuttia kevyen aerobisen liikunnan, kuten kävelyn, pyöräilyn tai soutulaitteessa soutamiseen, jotta lihaksesi jäähdyttävät ja palautuvat harjoituksesta.

Kun aloitat voimaharjoittelun, on tärkeää aloittaa rauhallisesti ja kuunnella kehoasi. Liiallinen innostus ja liian suuret painot voivat johtaa loukkaantumisiin. Aloita pienillä painoilla tai omalla kehonpainolla ja lisää painoa vähitellen, kun tunnet olosi mukavaksi ja voimakkaammaksi. Muista myös hyvä lihastyö: liike tulisi tehdä hitaasti ja hallitusti, jotta lihakset todella tekevät työtä ja vältät loukkaantumiset.

Nauti voimaharjoittelusta ja muista, että jokainen harjoitus on askel eteenpäin!

Palautuminen – oletko unohtanut sen?

Vaikka olet tottunut rikkomaan ennätyksiä, vaihdevuosien aikana on tärkeää muistaa palautuminen. Hyvä palautuminen ei ole pelkästään uni, vaan se voi olla myös venyttelyä, ravitsevaa ruokaa tai rentoutumishetkiä. Anna itsellesi lupa ottaa rennosti – se ei ole heikkoutta, vaan voimaa.

Uudet seikkailut odottavat!

Vaikka oletkin kokenut liikkujana, nyt on upea tilaisuus kokeilla jotain uutta. Onko sinua koskaan kiinnostanut tanssi, vesijuoksu tai vaikkapa kiipeily? Nyt on aika kokeilla! Vaihdevuodet ovat uusi luku elämässäsi – kirjoita se rohkeasti ja tee siitä seikkailu.

Muista, että olet upea, voimakas ja pystyt mihin tahansa. Vaihdevuodet eivät ole loppu, vaan uusi alku. Nyt on aika ottaa haltuun tämä uusi vaihe elämässäsi ja tehdä siitä unohtumaton. Liity mukaan seikkailuun – tämä on sinun matkasi!