Uusi harrastus: hyötypuutarha!

Vaihdevuodet. Monille naisille tuo sana tuo mieleen kuumat aallot, unettomuus, mielialan vaihtelut ja muut fyysiset ja emotionaaliset muutokset. Mutta minulle, se toi myös mahdollisuuden aloittaa uuden harrastuksen, josta olen aina unelmoinut – hyötypuutarhan.

Ennen vaihdevuosia, aikani oli sidottu lapsiin, työhön, kodinhuoltoon… Kuten monille meistä, omalle ajalleni jäi vähän tilaa. Mutta kun lapset kasvoivat ja toinen lähti omilleen, huomasin, että minulla oli yhtäkkiä enemmän aikaa itselleni. Tämä oli tilaisuuteni toteuttaa unelma, joka oli ollut sydämessäni jo vuosia.

En ollut varma, mistä aloittaa. Lukemani kirjat ja verkkosivut antoivat ohjeita, mutta tuntui siltä kuin olisin suunnitellut matkaa tuntemattomaan maahan. Mitä kasveja istuttaa? Kuinka hoitaa niitä? Olisinko hyvä tässä? Epäröinnin ja jännityksen ristitulessa, otin lapion käteeni ja aloitin.

Ensimmäisenä päivänä kaivoin maata tunnin ajan, istutin muutaman tomaatintaimen esikasvattamistani taimista ja istahdin hengähtämään. En voinut uskoa, kuinka virkistävää se oli. Tunsin kuinka kehoni työskenteli, hiki virtasi, mutta oli olemassa myös sisäinen rauha, jonka olin unohtanut olemassaolosta.

Hyötypuutarha on parasta stressinhoitoa

Viikot kuluivat, ja minä jatkoin puutarhani hoitamista. Huomasin, että en ollut vain kasvattamassa vihanneksia, vaan olin myös kasvattamassa itseäni. Joka aamu, kun kävin tarkistamassa kasvit, tunsin itseni voimakkaammaksi ja varmemmaksi. Tunsin, että olin yhteydessä luontoon ja itselleni tavalla, jota en ollut kokenut pitkään aikaan.

Hyötypuutarhani ei tuottanut vain tuoreita kasviksia ja yrttejä, vaan se tarjosi minulle myös mahdollisuuden löytää uuden itseni. Se opetti minulle kärsivällisyyttä, kun odotin ensimmäisiä kasvikseni kypsyvän. Se opetti minulle luopumisen taidon, kun joku kasveistani kuoli tuholaisen tai sairauden takia. Ja se opetti minulle uudestisyntymisen merkityksen, kun katselin uusien versojen nousevan maasta.

Kesän edetessä huomasin puutarhassani jotain, josta en ilahtunut: rikkaruohoja. Ne kasvoivat joka paikassa, tuntuen valtaavan koko puutarhani. Ensin tunsin ärtymystä ja pettymystä. Olinko tehnyt kaiken tämän työn vain huomatakseni, että puutarhani oli täynnä rikkaruohoja?

Mutta kun aloin kitkeä niitä, tajusin jotain. Rikkaruohot olivat kuin ne ongelmat ja haasteet, joita kohtaamme elämässä. Ne tuntuvat ilmestyvän tyhjästä, hankaloittavat suunnitelmiamme ja tuntuvat vallitsevan kaiken. Mutta kuten rikkaruohot, nämäkin haasteet voidaan voittaa. Meillä on voima ja kyky kitkeä ne pois, yksi kerrallaan, päivä päivältä.

Jokainen rikkaruoho, jonka kitkin, oli kuin ongelma, joka oli ratkaistu. Se vaati työtä, hiki virtasi, käteni olivat multaiset, mutta jokainen rikkaruoho, jonka sain irti maasta, toi minulle valtavan tyydytyksen. Tunsin, että pystyin hallitsemaan elämääni, aivan kuten hallitsin puutarhaani.

Tämä oli vielä yksi tärkeä oppitunti, jonka hyötypuutarhani minulle opetti. Elämässä tulee aina olemaan rikkaruohoja, olipa kyseessä sitten fyysiset muutokset vaihdevuosien aikana, ihmissuhdeongelmat, työpaikan stressi tai muut haasteet. Mutta kuten puutarhassa, meillä on voima ja kyky käsitellä näitä rikkaruohoja. Meidän on vain tartuttava lapioon ja alettava kitkeä.Siispä, kun näet puutarhassasi rikkaruohoja, älä lannistu. Muista, että ne ovat vain osa prosessia. Ne ovat mahdollisuus kasvaa, oppia ja vahvistua. Ne ovat merkki siitä, että olet elossa ja että sinulla on voima muuttaa omaa elämääsi, aivan kuten muutat puutarhaasi. Joten ota lapio käteen ja aloita kitkeminen. Näet, kuinka voimakas todella olet.

Jos olet menossa läpi vaihdevuosia ja etsit jotain, joka voisi tuoda uutta elämää ja energiaa, haluaisin rohkaista sinua kokeilemaan hyötypuutarhanhoitoa. Ei ole väliä, onko sinulla suuri puutarha vai pieni parveke – voit aloittaa mistä tahansa.

Hyötypuutarhanhoito ei ole vain tapa kasvattaa vihanneksia. Se on tapa kasvattaa itseäsi, löytää yhteyttä luontoon ja itsellesi. Se on uuden elämän alku. Vaihdevuodet eivät ole loppu, ne ovat uuden alku – aivan kuten jokainen siemen, jonka istutat maahan, voi kasvaa upeaksi kasviksi.