Search
Close this search box.

Peilikuvasta katsoo eri nainen kuin 20 v sitten

Olen viime aikoina pohtinut paljon ajatusta itsemme vertaamisesta. Elämässä tulee hetkiä, kun meidän on lähes pakko kohdata peilikuva itsestämme, joka saattaa olla erilainen kuin mitä muistamme, tai kuin mitä toivoisimme näkevämme. Varsinkin vaihdevuosien aikaan on helppoa vertailla itseään nuorempaan minäänsä tai muihin naisiin ympärillämme.

Meitä pommitetaan jatkuvasti mediassa ja yhteiskunnassa ihanteilla, jotka määrittelevät, miltä naisen ”pitäisi” näyttää. Napakat rinnat, ryppyjä vailla oleva iho, täydellinen vartalo – nämä ovat usein ne kuvat, jotka näemme esillä. Mutta totuus on, että nämä ovat vain yksi versio naiseudesta, eikä se välttämättä kerro mitään siitä naisesta, joka katsoo meitä peilistä.

Voisimmeko ajatella, että se nainen, joka katsoo meitä peilistä, on joka päivä kokeneempi, viisaampi ja syvemmin itseään ymmärtävä kuin se nuorempi versio itsestämme? Voisimmeko nähdä ryppymme ja muuttuneen vartalomme merkkeinä elämästä, jonka olemme eläneet, kokemuksista, joita olemme saaneet, ja voitoista, joita olemme saavuttaneet?

Vertailetko itseäsi? Mihin?

Vertaaminen on inhimillistä, mutta se on myös tuhoisaa, jos annamme sen määritellä itsearvostuksemme ja itsetuntomme. Kun vertaamme itseämme johonkin, mikä ei ole saavutettavissa – kuten menneisyyteen tai toiseen ihmiseen – me vähennämme itsemme merkitystä ja arvoa. Samalla meiltä jää huomaamatta se kauneus ja arvo, joka meissä on juuri nyt, tässä hetkessä.

Siksi kannustan sinua, ystäväni, katsomaan itseäsi lempeästi ja ystävällisesti. Älä vertaa itseäsi kehenkään. Älä myöskään murehdi kehosi muutosta. Ole ylpeä siitä, kuka olet juuri nyt. Katso peiliin ja näe nainen, joka on kokenut elämää, kasvanut ja kehittynyt, ja joka on valmis ottamaan seuraavan askeleen matkallaan.

Elämä on kuitenkin kaikilla sen osa-alueilla jatkuvaa muutosta. Jokainen päivä tuo mukanaan uusia kokemuksia ja oivalluksia, jotka muovaavat meitä ja tekevät meistä sen, keitä olemme. Elämän aallot saattavat joskus muovata meitä ulkoisesti, mutta on tärkeää muistaa, että niiden jäljet kertovat tarinaa – ne ovat merkkejä matkastamme, ei merkkejä puutteellisuudesta.

Silloinkin, kun huomaamme muutoksia peilikuvassamme, jotka saattavat tuntua ensin hämmentäviltä tai haastavilta, ne kertovat siitä elämästä, jota olemme eläneet. Jokainen ryppy voi olla merkki naurusta, joka on täyttänyt päivämme, jokainen arpi kertoo tarinan selviytymisestämme, jokainen muuttunut muoto kertoo tarinan kehosta, joka on kantanut meitä läpi elämän. Jokainen raskausarpi kertoo elämästä, jota kehomme on kantanut sisällään.

Elämä on yhtä muutosta

Minä en ole enää se, joka olin vuosia sitten, ja se on hyvä asia. Olen nyt se, joka olen juuri tänään. Ja huomenna? Huomenna olen taas uusi versio itsestäni, rikkaampi ja syvempi kuin ennen.

Toivon, että myös sinä, ystäväni, voit hyväksyä tämän ajatuksen. Vaihdevuodet ovat uusi vaihe matkallasi, aika, jolloin voit katsella taaksepäin ja nähdä kaikki ne polut, joita olet kulkenut. Mutta samalla se on myös aika, jolloin voit kääntää katseesi tulevaisuuteen ja odottaa innolla sitä, mitä vielä on tulossa.

Voisitko siis, kun seuraavan kerran katsoo peiliin, katsoa itseäsi silmiin ja sanoa: ”Kiitos, että olen juuri tässä ja nyt, kaikessa elämäsi tuomassa viisaudessa ja kauneudessa. Odotan innolla, mihin matkasi vie minut seuraavaksi.”