Search
Close this search box.

Oletko hyvä keksimään tekosyitä, ettei tarvi lähteä lenkille?

Oletko mestari keksimään tekosyitä, ettei tarvitse lähteä liikkumaan? Nyt puhut kanssakulkijallesi, jolla on sama vika! Välillä tuntuu kuin koko kehon solut huutaisivat, ”ettei nyt! Ei tänään! Huomenna on parempi päivä!” Kuulostaako tutulta?

Kuitenkin olen nyt havahtunut siihen, että lihasmassa todellakin laskee estrogeenitasojen laskun myötä. Motivaatiota siis olisi hyvä löytää, ihan oman itseni kannalta, eikö totta?

Miksi liikunta on tärkeä ystävä vaihdevuosi-ikäiselle?

Liikunta auttaa tasapainottamaan hormonitasojen heilahteluja ja vähentämään oireita kuten kuumia aaltoja ja mielialan vaihteluita.

Lihasmassan ylläpito on erityisen tärkeää vaihdevuosien aikana. Säännöllinen liikunta auttaa pitämään lihakset kunnossa, mikä puolestaan tukee luustoa ja vähentää osteoporoosin riskiä.

Liikunta vapauttaa endorfiineja, jotka auttavat kohottamaan mielialaa. Se on kuin luonnollinen mielialalääke ilman sivuvaikutuksia!

Miten löytää iloa liikunnasta, jos ei vaan huvita?

Nyt puhutaan suoraan. Liikunta voi tuntua velvollisuudelta, mutta se ei tarvitse olla, koska kyse voi olla siitä, ettet vielä ole löytänyt sitä oikeaa lajia. Kokeile siis erilaisia lajeja, löydä se, mikä saa sinut hymyilemään. Onko se tanssi, pilates, vai kenties kävely luonnossa? Kun löydät sen oikean, liikunta muuttuu ilon lähteeksi.

Jos olet mestari keksimään tekosyitä kuten minä, aloita pienin askelin. Ei ole pakko mennä salille tunniksi. Aloita vaikka 10 minuutin kävelyllä. Pienetkin teot lasketaan, ja ne kasaantuvat suuriksi muutoksiksi. Joskus se, kun ”huijaamme” itseämme sillä, että ”nyt käyn vain 10 minuutin kävelyllä”, huomaamme kävellessämme, miten ihana ilma on ja miten mukavalta se tuntuu ja ikään kuin huomaamatta tulemme kävelleeksi pidemmän lenkin.

Luonnollinen onnellisuuspilleri

Oletko koskaan kuullut termistä ”runner’s high”? Se on se euforinen tunne, jonka saat, kun olet juossut tarpeeksi pitkään. Mutta arvaa mitä? Sinun ei tarvitse olla maratoonari kokeaksesi tämän. Endorfiinit ovat kehomme luonnollisia ”onnellisuuspillereitä”, ja ne vapautuvat liikunnan aikana. Ne voivat lievittää kipua, vähentää stressiä ja parantaa mielialaa. Useat urheilua harrastavat kokevat liikunnan parhaana keinona purkaa stressiä.

Liikunta ei ole vain kehon, vaan myös mielen treenaamista. Endorfiinien lisäksi liikunta auttaa tasapainottamaan muita mielialaan vaikuttavia kemikaaleja, kuten serotoniinia ja dopamiinia. Tämä tarkoittaa parempaa mielialaa, vähemmän stressiä ja ahdistusta.

Vaihdevuosien aikana hormonit heittelevät, ja se voi vaikuttaa mielialaan. Liikunta on yksi tehokkaimmista tavoista hallita näitä mielialan vaihteluita. Se on kuin omatekoinen mielialan kohottaja, joka on aina saatavilla.

Jos ajatus hikisestä kuntosalitreenistä ei innosta, ei hätää. Tanssi olohuoneessa, pelaa frisbeegolfia tai tee joogaa puistossa. Kun liikunta on hauskaa, endorfiinit virtaavat ja mieliala kohoaa kuin itsestään.

Aseta saavutettavat tavoitteet

Kun saat ensimmäisen endorfiinipiikin ja tunnet itsesi voittamattomaksi, on aika asettaa tavoitteita. Mutta ole realistinen. Ei ole järkevää asettaa tavoitteeksi maratonin juoksemista kahdessa viikossa, jos et ole koskaan juossut. Pienet, saavutettavat tavoitteet antavat sinulle jatkuvia voitonhetkiä, jotka pitävät motivaation korkealla.

Kuka ei rakastaisi palkintoja? Jaa tavoitteesi välitavoitteisiin. Aina, kun saavutat välitavoitteesi, palkitse itsesi jollakin, mikä tekee sinut onnelliseksi. Se voi olla uusi treenivaate, lempikirja tai vaikka päivä kylpylässä. Palkinnot toimivat lisäboostereina motivaatiollesi.

Minulle ei toimi painonpudotus motivaattorina, vaan enemmän se, miten saan iloa ja onnistumisen tunteita. Siispä omat välitavoitteeni koskevat sitä, miten hyvin pysyn suunnitelmassani liikkua! Ensimmäisen välitavoitteeni palkinto on Rapunzel of Sweden Clip-on hiuspidennys, jolla saan nopeasti tuuheutta ohuisiin hiuksiini. Seuraavan stepin palkinnoksi himoitsen Lindexin tummanvihreitä legginsejä & liivejä. Ah, rakastan tuota sävyä!

Kun motivaatio alkaa hiipua, palaa alkulähteille. Miksi aloitit liikkumisen? Oliko se terveyden, mielen hyvinvoinnin vai ulkonäön vuoksi? Muistuttamalla itsellesi alkuperäisistä syistäsi, voit sytyttää uudelleen sen sisäisen tulen, joka sai sinut aloittamaan.

Minulla on nyt vain yksi kysymys sinulle: voitko aloittaa jo tänään, vaikka samantien luettuasi artikkelin? Näe, miten nouset tuoliltasi, puet lenkkarit jalkaan ja avaat oven tuntien raikkaan ulkoilman ja hymy nousee huulillesi. Vain 10 minuuttia!