Milloin vaihdevuodet loppuvat?

Voi vaihdevuodet, ne tulevat elämäämme kuin suomalainen kesä – yllättäen ja ilman selkeää aikataulua! Kukapa ei olisi joskus kaivannut käyttöohjetta tai edes pientä ennakkovaroitusta siitä, mitä on tulossa.

Olen kysellyt itseltäni, milloin nämä alkoivat ja milloinkohan nämä päättyvät. Eikö olisikin ihanaa, jos vaihdevuodet tulisivat kalenterimerkinnällä, jolloin tietäisimme tarkalleen, milloin ne alkavat ja päättyvät? Mutta valitettavasti, niin ei ole. Ne voivat alkaa 45-55 ikävuoden välillä ja kestää vuosia. Tänä päivänä vaihdevuodet voivat alkaa aikaisemminkin, jopa 40 vuotiaana voi olla oireita.

Ymmärrystä ja myötätuntoa itseä kohtaan

Huumori on yksi tärkeä elementti saada vaihdevuosi-vaiheeseen iloa! Vaihdevuodet ovat monella tapaa kuin elämän oma komediaklubi, kun asiaa tältä kantilta katsoo. On niitä hetkiä, jolloin nauramme itsellemme, kun kuumat aallot iskevät kesken tärkeän kokouksen. Ja sitten on niitä öitä, kun pyörit hikisenä heittäen peiton ensin pois ja etsiäksesi sen pian uudelleen päällesi. Tämä vaihe voi olla hermoja raastava ja siitä on vaikea repiä huumoria, mutta kuitenkin… huumori on aina paras lääke nähdä asia toisin ja voida paremmin.

Mutta tiedätkö mitä, rakas ystävä? Kuten jokainen hyvä koomikko, mekin voimme oppia nauramaan itsellemme. Voimme ottaa nämä muutokset vastaan lempeydellä ja myötätunnolla. Kuitenkin vaihdevuodet ovat osa elämänkulkua.

Mutta milloin ne vaihdevuodet sitten loppuvat?

Kuten jo mainitsin, vaihdevuodet ovat kuin yllätysnumero elämäsi esityksessä, tullen yllättäen ja mennen omalla tahdillaan. Mutta ehkä olet kuten minäkin, haluat tietää konkreettisemmin, milloin ne todella päättyvät.

Vaihdevuosien eri vaiheet

Vaihdevuodet koostuvat useista vaiheista, ja kuten jokaisessa hyvässä shownumerossa, on tärkeää ymmärtää näiden vaiheiden kulku.

  • Perimenopaussi: Tämä on se ”lämmittelyjakso,” joka voi alkaa jopa 10 vuotta ennen varsinaisia vaihdevuosia. Tässä vaiheessa hormonit alkavat muuttua, ja voit kokea joitakin oireita, kuten epäsäännölliset kuukautiset.
  • Vaihdevuodet: Virallisesti vaihdevuodet alkavat, kun kuukautiset ovat pysyneet poissa vuoden ajan. Tämä on kuin pääakti elämäsi show’ssa, ja tähän voi liittyä monenlaisia oireita.
  • Postmenopaussi: Kun oireet alkavat hiljalleen helpottaa, olet siirtynyt postmenopausaaliseen vaiheeseen. Tämä on kuin encore, lopullinen osa esitystä. Oireet vähenevät vähitellen, ja lopulta ne häviävät kokonaan.

Vaihdevuosien kesto on yksi niistä mysteereistä, jota tiede on yrittänyt ratkaista. Tutkimusten mukaan vaihdevuosien kesto vaihtelee suuresti yksilöittäin, mutta keskimäärin ne voivat kestää 4-8 vuotta. Tämä voi tuntua niiiiiin pitkältä, jopa tuomiolta, mutta tässä astuu mukaan jälleen huumori eli jos suhtaudumme vaihdevuosiin tuomiona, sitä ne ovat. Jos suhtaudumme vaihdevuosiin ajanjaksona, joka kuuluu elämäämme ja voimme löytää tavan arvostaa tätä vaihetta huumoria pirskautellen, niin tämä ajanjakso saa uudenlaisen käänteen!

Eri tekijät vaikuttavat siihen, kuinka kauan vaihdevuodet kestävät. Perinnöllisyys, elämäntavat, kuten ruokavalio ja liikunta, sekä yleinen terveydentila voivat kaikki vaikuttaa kokemukseesi. Kuulostaako monimutkaiselta?

Vaikka emme voi tarkalleen määrittää, milloin vaihdevuodet päättyvät, voimme kuitenkin ymmärtää ja hallita niitä paremmin tuntemalla omaa kehoamme.

Mitä voit tehdä helpottaaksesi tätä matkaa?

Vaihdevuosien loppuminen ei ole niin yksinkertaista kuin verhojen vetäminen kiinni. Mutta ne päättyvät aikanaan, kun olet saavuttanut postmenopausaalisen vaiheen.

Voit omaksua terveellisiä elämäntapoja, kuten syödä tasapainoisesti ja liikkua säännöllisesti. On myös olemassa hoitomuotoja, joita lääkäri voi suositella.

Löydät This is it! blogistani useita artikkeleita, jotka tähtäävät vaihdevuosien helpottamiseen luonnollisesti:

Olet upea, ja tämä on vain yksi luku tarinassasi.