Eläkesijoittaminen – ei ole myöhäistä vielä aloittaa

Eläkesijoittaminen – sana, joka saa monen meistä tuntemaan itsensä myöhästyneeksi juhliin. Se muistuttaa vanhenemisesta. Hirvittääkin. Mutta tiedätkö mitä? Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Olen itse kokenut, miten taloudellinen ahdistus voi hallita elämää ja kuinka voimaannuttavaa on ottaa ohjat omiin käsiin. Tänään haluan jakaa kanssasi muutaman vinkin ja oivalluksen, jotka voivat auttaa sinua aloittamaan tai tehostamaan eläkesijoittamistasi – oli ikäsi tai tilanteesi mikä tahansa. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, ja jokainen pieni askel on askel kohti turvallisempaa tulevaisuutta.

Sijoittaminen voi tuntua pelottavalta, mutta se on yksi tehokkaimmista tavoista kasvattaa varallisuutta pitkällä aikavälillä. Aloita pienillä, mutta säännöllisillä summilla. Tutki erilaisia sijoitusvälineitä, kuten osakkeet, rahastot tai jopa kiinteistöt, ja valitse sellainen, joka sopii sinulle. Muista, että sijoittamisessa on aina riskejä, mutta niitä voi hallita hajauttamalla ja perehtymällä. Niin kuin totesin, aloittaminen ei ole koskaan myöhäistä, mutta on hyvin tärkeää selvittää hyvistä lähteistä, miten edetä. Ethän haksahda ”pikavoittoihin” eli nopeita tuloksia lupaaviin asioihin, jotka lupaavat isoja tuottoja ilman mitään perehtymistä. Niissä todennäköisimmin päädyt vain häviämään rahasi.

Riskit ja tuotot

Sijoittaminen 50+ iässä ei ole riskitöntä, mutta se ei tarkoita, että se olisi mahdotonta. Tärkeää on ymmärtää oma riskinsietokykynsä ja hajauttaa sijoituksia. Voit myös harkita konservatiivisempia sijoitusvälineitä, kuten korkorahastoja tai osinko-osakkeita.

Vaikka aikaa on vähemmän kuin nuoremmilla sijoittajilla, se ei tarkoita, etteikö sijoittamisella voisi saavuttaa merkittäviä tuottoja. Tärkeintä on aloittaa heti. Jopa 10-15 vuotta sijoittamista voi tehdä ihmeitä, kun valitsee oikeat sijoituskohteet ja strategian.

Sijoittamalla voit vaikuttaa paitsi eläkepäiviesi taloudelliseen turvaan, myös niiden laatuun. Voit esimerkiksi sijoittaa matkustamiseen, harrastuksiin tai vaikkapa lastenlasten koulutukseen.

Mistä aloittaa?

Jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta sijoittamisesta, suosittelen lämmöllä ensin tutustumaan aiheeseen, esimerkiksi hyvän kirjan kautta. Tässä on omat lempparini:

 

Kotimainen  Nordnet on turvallinen paikka aloittaa sijoittaminen.

Jos olet yli 50-vuotias ja mietit, miten aloittaa sijoittaminen, indeksirahastot ovat kuin sijoittamisen aloittelijapaketti. Kuvittele, että ostat yhdellä kertaa pienen palan monista eri yrityksistä ympäri maailmaa. Näin saat ’korillisen’ osakkeita yhdellä ostoksella, ja riski pienenee, koska et laita kaikkia munia yhteen koriin. Nordnetin tarjonnassa on useita tällaisia rahastoja, ja voit aloittaa jopa 15 eurolla. Ja mikä parasta, tämä ei maksa maltaita!

Indeksirahastot ovat kuin autopilotti sijoittamisessa. Ne seuraavat markkinoiden yleistä menoa ja pyrkivät pitämään kulusi alhaisina. Koska ne eivät yritä voittaa markkinoita vaan seurata niitä, ne ovat yksinkertaisia ja helppoja ymmärtää. Tämä tekee niistä loistavan vaihtoehdon, jos haluat aloittaa sijoittamisen mutta et ole vielä kovin perillä kaikista termeistä ja vaihtoehdoista.

 

Sijoittaminen vs säästäminen

Voi, tästä aiheesta voisin kirjoittaa varmaan kirjan verran! Säästäminen on tärkeää kahdesta syystä: 1. jotta olet perillä tuloistasi ja menoistasi ja 2. voit kerryttää puskurin. Mutta säästäminen ei kerrytä varallisuuttasi! Sijoittaminen on se, mikä tekee siihen sen taian!

Puskuri, tai hätävaratili, on kuin taloudellinen turvaverkko, joka antaa sinulle mielenrauhaa ja vapautta. Se on erillinen pankkitili, johon olet säästänyt rahaa yllättäviä menoja tai elämäntilanteita varten. Huolehdi, että kun pyydät pankkiasi tekemään sinulle uuden tilin puskurin keräämistä varten, se on sellainen, josta voit nostaa rahaa milloin vaan. Olipa kyseessä sitten auton korjaus, sairaus tai jopa työpaikan menetys, puskuri antaa sinulle mahdollisuuden selvitä näistä tilanteista ilman, että joudut ottamaan lisää velkaa tai myymään sijoituksiasi.

Puskurin olemassaolo on erityisen tärkeää, kun puhumme sijoittamisesta. Markkinat heilahtelevat, ja jos sinulla ei ole taloudellista puskuria, saatat joutua myymään sijoituksesi huonolla hetkellä. Puskuri antaa sinulle vapauden pitää kiinni sijoituksistasi ja antaa niiden kasvaa rauhassa, vaikka elämä heittelisi kapuloita rattaisiin.

Tämä aihe on itselleni hyvin tärkeä ja kirjoitan siitä mielelläni lisää joskus toiste.