Älä laihduta! Rakas menopaussilainen!

Hei ystävä, oletko koskaan kuullut parhaasta laihdutusvinkistäni? Se saattaa yllättää sinut: älä laihduta! Pysähdy hetkeksi ja hengitä syvään. Tämä ei ole taas yksi niistä tavanomaisista ohjeista, jotka yrittävät vakuuttaa sinut noudattamaan ankaria ruokavalioita tai raskaita liikuntaohjelmia. Ei, tämä on erilainen lähestymistapa. Se perustuu laihduttamisen psykologiaan, joka kannustaa meitä katsomaan peiliin ja rakastamaan sitä, mitä näemme. Meidän tulisi olla armollisia itseämme kohtaan ja muistaa, että terveys on paljon enemmän kuin pelkät kilot. Jatka lukemista ja tule mukaan matkalle, jossa keskitymme hyvään oloon, terveelliseen elämäntapaan ja myötätuntoiseen itsekeskusteluun. Koska tiedätkö mitä? Sinä olet upea juuri sellaisena kuin olet.

Usein me jäämme jumiin ajatukseen, että laihtuminen on avain onnellisuuteen ja itsevarmuuteen. Terveys ja hyvinvointi ovat paljon enemmän kuin numeroita vaakalla. Ne ovat kokonaisvaltaista hyvää oloa, sisäistä rauhaa ja tasapainoa. Ja kun puhutaan laihduttamisesta, on tärkeää keskittyä myös näihin psykologisiin tekijöihin.

Kun sanon ”älä laihduta”, en tarkoita sitä, että unohtaisit terveelliset elämäntavat. Päinvastoin. Tarkoitan, että keskityt terveelliseen syömiseen ja liikkumiseen sen takia, että rakastat kehoasi ja haluat pitää siitä huolta – ei siksi, että haluaisit pakottaa sen johonkin tiettyyn muottiin tai painoluokkaan.

 

Laihduttaminen on usein synonyymi itsekurille, itsehillinnälle ja tiukoille rajoituksille.

Mutta mitä jos muuttaisimme näkökulmaa? Mitä jos aloittaisimme katsomaan ruokaa ja liikuntaa keinoina tukea itsemme hyvinvointia, eikä pelkkänä välineenä laihtumiseen?

Kun lopetat laihduttamisen ja aloitat elämän elämisen, huomaat, että olosi paranee. Et enää jatkuvasti vertaile itseäsi muihin, vaan opit nauttimaan elämästäsi juuri sellaisena kuin olet. Jokainen meistä on ainutlaatuinen, ja meidän pitäisi juhlistaa sitä.

Tämä ei tarkoita, etteikö olisi hyvä asettaa tavoitteita ja pyrkiä niitä kohti. Mutta näiden tavoitteiden pitäisi perustua terveyteen ja hyvinvointiin, ei vain ulkonäköön. Ja meidän tulisi asettaa nämä tavoitteet rakkaudesta itseämme kohtaan, ei itsekritiikkiä kohtaan.

Älä siis laihduta – elä! Nauti ruoasta, liikkumisesta ja elämästäsi. Muista, että olet kaunis juuri sellaisena kuin olet. Sinulla on oikeus olla onnellinen ja tuntea itsesi hyväksi ihan omassa kehossasi. Ja mikä parasta, kun otat tämän asenteen, saatat huomata, että painosi asettuu terveelle tasolle aivan luonnostaan.

Muistathan, että olet ainutlaatuinen, ja maailma tarvitsee juuri sinunlaistasi ihmistä. Ole siis lempeä itsellesi ja muista, että paras laihdutusvinkki on se, että älä laihduta, vaan rakasta itseäsi ja pidä itsestäsi huolta. Kiitos, että luit, ja muista – olet upea!

Löydä oma tapa liikkua

Kun liikut, muista, että tärkeintä on, että nautit siitä. Liikunta ei saa olla pakko, vaan se pitäisi nähdä mahdollisuutena viettää aikaa itsensä kanssa ja tukea omaa hyvinvointia. Etsi liikuntamuoto, josta todella pidät – olipa se sitten kävely luonnossa, jooga, tanssi tai vaikka uiminen. Kun teet jotain, mistä nautit, se ei tunnu työltä, vaan tuottaa iloa. Ja lopulta, eikö se olekin tärkeintä?

Jos et ole liikkunut pitkään aikaan, voi olla vaikea heti löytää se oma laji. Tässä 5 kysymystä, jotka voivat auttaa sinua löytämään juuri sinulle sopivan liikkumisen muodon:

 1. Mikä on viimeisin liikuntamuoto, josta tunsit todellista iloa ja energisyyttä?
  Mieti, milloin olet viimeksi kokenut oikeasti olevasi elossa ja virkeä liikunnan aikana tai sen jälkeen. Voisiko tämä kokemus antaa vihiä siitä, mikä liikuntalaji voisi olla sinulle sopivin?

 2. Millainen liikunta sopii elämäntilanteeseesi?Onko sinulla paljon aikaa vai onko arkesi kiireinen? Tarvitsetko liikuntalajin, joka on joustava ja mahdollistaa spontaanin liikkumisen, vai nautitko enemmän strukturoidusta aikataulusta?

 3. Kaipaatko yhteisöllisyyttä vai yksityisyyttä?
  Jotkut meistä nauttivat ryhmäliikunnasta ja yhteisöllisyydestä, kun taas toiset arvostavat liikunnan tuomaa omaa aikaa ja rauhaa. Kumpaan kategoriaan itse kuulut?

 4. Mikä on tärkeämpää: suoritus vai nautinto?
  Onko sinulle tärkeää saavuttaa tiettyjä tavoitteita ja mitata suoritustasi, vai onko tärkeintä yksinkertaisesti se, että nautit liikunnasta ja se tuottaa sinulle hyvää oloa?

 5. Mikä inspiroi ja motivoi sinua?
  Onko se luonnon kauneus, hyvä musiikki, ystävät, kilpailu vai ehkä uuden oppiminen? Mieti, mikä saa sinut innostumaan ja yritä sisällyttää se liikuntarutiiniisi.